Menu Bel Zon: 015 82 00 456
Inschrijven

Buitengewone diploma’s bij Kinderopvang ZON!

Een zakmesdiploma? Een zwemdiploma, veterstrikdiploma en schooldiploma kennen wij wel, maar een zakmesdiploma? We zijn allemaal gek op het krijgen van diploma’s, want het betekent dat we iets nieuws onder de knie hebben gekregen. Ook voor kinderen is het krijgen van een diploma heel belangrijk; het geeft hun zelfvertrouwen en motivatie. Het is een tastbare erkenning van hun inspanningen én een bron van trots. Het moedigt kinderen daarnaast aan om zichzelf uit te dagen en hun grenzen te verleggen. Daarom hebben we bij onze kinderopvang vier extra bijZON!dere diploma’s. Benieuwd welke dat zijn? Je leest het hier.

 

Zakmesdiploma

”Een kind met een zakmes laten spelen? Wel nee, veel te gevaarlijk!” Dat zou menig volwassene zeggen. Maar volgens VeiligheidNL, het kenniscentrum voor kinderveiligheid, blijkt het eigenlijk heel goed te zijn voor de mentale en fysieke ontwikkeling van het kind om al op jonge leeftijd te leren met scherpe voorwerpen om te gaan. Bij ZON! zijn we dan ook van mening dat je zulke activiteiten beter kan begeleiden dan verbieden. Daarom hebben we bij ZON! het zakmesdiploma geïntroduceerd. De kinderen leren hoe ze op een veilige manier het zakmes kunnen gebruiken en hierbij wordt benadrukt dat ze ook op de veiligheid van de mensen om hen heen moeten letten. En apetrots dat ze zijn als ze hun zakmesdiploma eindelijk in handen hebben.

Kookdiploma

Niet alleen scherpe voorwerpen worden als gevaarlijk zien voor kinderen, ook hete voorwerpen worden vaak bij kinderen weggehouden. En daarom zien ouders hun kinderen liever nog niet te veel in de keuken. Bij ZON! denken we hier anders over. Wij willen kinderen leren om het zelf te doen. Daarom krijgen de kinderen les in het volgen van de hygiëneregels in de keuken, leren ze hoe ze het koken moeten voorbereiden, hoe ze alles weer netjes achter laten en hoe ze veilig met de warmtebronnen in de keuken omgaan. Oftewel: Ze leren ZON!-proof te koken. Al snel veranderen de kinderen dan in culinaire kunstenaars. Bovendien ontwikkelen ze motorische vaardigheden door te snijden, te roeren en te mixen. Het is voor hen als een magisch avontuur vol smakelijke ontdekkingen.

Helikopterouders

Daarom is het dus volgens wetenschappers eigenlijk helemaal niet zo gek om kinderen eens met een zakmes te laten spelen of in een boom te laten klimmen. Kinderen lopen namelijk niet in zeven sloten tegelijk, maar dat is vaak wel waar ouders bang voor zijn. Logisch ook, want we zijn extreem voorzichtig met ons eigen vlees en bloed. Maar soms kunnen we als ouders een beetje té beschermend zijn. Ouders neigen er dan naar om elke situatie en elk gevaar te willen overzien, de zogeheten helikopterouders. Het kind hoort al gauw ‘Pas op!’ en ‘Doe voorzichtig!’ Juist als wij, als volwassenen, de hele dag roepen dat kinderen op moeten letten en uit moeten kijken, laten wij hun merken dat er iets is om bang voor te zijn. En dan gaat het juist mis. We kweken zo als het ware angsthaasjes met als gevolg dat het kind dan helemaal geen risico’s meer durft te nemen.

Navigatiediploma

Weet je nog dat je vroeger als kind dacht dat je de weg naar school kon vinden door simpelweg de wolken te volgen? Nou misschien was dat geen geweldige navigatiemethode, maar met een kompas lukt het wel. Daarom leren wij bij ZON! de kinderen al op jonge leeftijd hoe ze moeten navigeren, waar het Noorden ligt en hoe ze een kaart en een kompas kunnen gebruiken. Dit helpt hun bij hun ruimtelijk bewustzijn en hun oplossend denkvermogen. Na het behalen van hun navigatiediploma kunnen de kinderen voor altijd luisteren naar hun innerlijke padvinder en hun vrienden jaloers maken met deze superkrachten.

Vuurmaakdiploma

Als je Expeditie Robinson kijkt weet je dat het niet makkelijk is; vuur maken zonder aansteker. Maar als de kinderen uiteindelijk de juiste techniek hebben gevonden ontstaat er niet alleen een warme vlam, maar ook een gevoel van trots en voldoening dat ze nooit vergeten. En dat is precies waarom het leren van vuur maken zo waardevol is voor kinderen. Het gaat niet alleen om de sensatie van het vuur zelf, maar ook om de vaardigheden die ze opdoen tijdens het proces. Het leert hen geduld, doorzettingsvermogen en probleemoplossend-denken. Bovendien vergroot het hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, wetende dat ze in staat zijn om iets zo essentieels en krachtigs als vuur te beheersen. Natuurlijk moet veiligheid altijd voorop staan, dus begeleiding van volwassenen is absoluut noodzakelijk. Maar door kinderen de basisprincipes van vuur maken bij te brengen, geven we hen een waardevol instrument dat hen kan helpen in verschillende situaties, zoals kamperen, outdoor avonturen of zelfs in noodsituaties.

Wil jij ook buitengewoon lesgeven?

Bij ZON! dagen we de kinderen dus uit met speelse activiteiten waar ze vervolgens buitengewone diploma’s voor krijgen. Dit doen ze wel onder begeleiding van onze survival-experts die alles weten van deze bijzondere skills. Zie jij jezelf als zo’n overlevingsgoeroe die kinderen graag helpt om hun grenzen te verleggen; én verleg jij daarbij ook graag je eigen grenzen? Dan is ZON! opzoek naar jou. Klik voor de vacatures op deze link en wie weet geef jij binnenkort onze volgende kompasles of navigeer je met de kinderen door het bos.