Sommige mensen zien ze niet eens staan, maar wie wel goed kijkt, ziet dat een boom eindeloze mogelijkheden heeft om te ontdekken en spelen. Je kan er hutten in bouwen, je kan er tegenaan zitten in de schaduw om een boekje te lezen, je kunt de takken van de boom gebruiken als toverstaf of zwaard en je kan er natuurlijk in klimmen!
Wie die talloze mogelijkheden goed zag, was natuurpedagoog Claire Warden, die zelfs spreekt van een soort onzichtbare verbinding waarbij kinderen bijna als magneten naar bomen toe worden getrokken. Wij bij ZON! zien diezelfde aantrekkingskracht en stimuleren daarom het spelen en ontdekken tussen en in de bomen. Dat laatste klinkt sommige misschien wat gevaarlijk in de oren, maar wij vinden dat een beetje uitdaging juist goed is voor de ontwikkeling van het kind. Daarom sturen wij onze kleine avonturiers graag de boom in, maar doen dat uiteraard op een veilige manier!
Uit onderzoek blijkt namelijk dat risicovol spelen een positieve invloed heeft op jonge kinderen. Zo beschrijft VeiligheidNL, het kenniscentrum op het gebied van kinderveiligheid, dat het nemen van risico’s ervoor zorgt dat kids risicocompetenties aanleren; ze leren omgaan met een risicovolle situatie en kunnen de volgende keer zo`n situatie beter inschatten. Ook geeft risicovol spelen kinderen een gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen én bevordert het de motorische vaardigheden, zoals balans.
Daarom is het dus volgens wetenschappers eigenlijk helemaal niet zo gek om kinderen eens met een zakmes te laten spelen of in een boom te laten klimmen. Kinderen lopen namelijk niet in zeven sloten tegelijk, maar dat is vaak wel waar ouders bang voor zijn. Logisch ook, want we zijn extreem voorzichtig met ons eigen vlees en bloed. Maar soms kunnen we als ouders een beetje té beschermend zijn. Ouders neigen er dan naar om elke situatie en elk gevaar te willen overzien, de zogeheten helikopterouders. Het kind hoort al gauw ‘Pas op!’ en ‘Doe voorzichtig!’ Juist als wij, als volwassenen, de hele dag roepen dat kinderen op moeten letten en uit moeten kijken, laten wij hun merken dat er iets is om bang voor te zijn. En dan gaat het juist mis. We kweken zo als het ware angsthaasjes met als gevolg dat het kind dan helemaal geen risico’s meer durft te nemen.
Bij kinderopvang ZON! willen we geen angsthaasjes kweken, maar verantwoord durfallen begeleiden. Daarom ligt onze focus bij risico’s nemen binnen de richtlijnen van veiligheid. Dus, hoe sturen we kinderen op een veilige manier de bomen in? Zodat ze wel hun eigen grenzen kunnen verkennen, maar wel op zo`n manier dat er geen ongelukken gebeuren. Ook dit doen we bij ZON! op onze eigen, buitengewone manier. Van elke ZON! locatie gaat er iemand naar een officiële boomklimles toe, de zogeheten boomklimman. Zo leren wij ook eens wat nieuws en zijn wij vervolgens pro in het veilig begeleiden van boomklimmen. Ervaren boomklimman of -vrouw, zet dat maar eens op je CV!
Ouders willen hun kind wel risicovol laten spelen, wetende dat het een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind, maar vinden het vaak (te) spannend om naar te kijken. Als ze zien dat hun kind een risico neemt roepen ze uit reflex dat ze voorzichtig moeten zijn. Bij ZON! nemen we ouders graag dat stukje angst uit handen. Wij laten de kinderen, binnen de richtlijnen van veiligheid en onder ons toezicht wel dat risico nemen.
Kan jij jezelf helemaal vinden in deze visie en ben je zelf ook dol op een beetje avontuur? Bij ZON! zijn we altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Interesse? Mail dan naar werkenbij@kinderopvangzon.nl of bekijk de openstaande vacatures. Wie weet ben jij binnenkort wel een pro in bomen klimmen!