Menu Bel Zon: 015 82 00 456
Inschrijven

Creatieve duizendpoot

 ‘’De drang om alles wat ik weet en kan te delen met anderen zit in mij. En juist jonge kinderen hebben nog veel te leren, maar op mijn beurt leer ik ook heel veel van hen.’’

Annemieke Ouwerkerk is een duizendpoot: ze is een schilder, een zwemmer, een EHBO instructeur én ze werkt bij ZON! als pedagogisch medewerker. ‘’Een baan moet voor mij dan ook heel divers zijn en dat heb ik gelukkig gevonden bij kinderopvang ZON! Ik ga altijd met veel plezier naar mijn werk!’

Hoe ben je bij kinderopvang ZON! terechtgekomen?

‘’Ik heb zelf ook drie kinderen, inmiddels allemaal twintigers die niet meer thuis wonen. Maar mijn zoon liep stage bij kinderopvang ZON!. Ik gaf les op het MBO, maar ik merkte dat ik hier steeds minder plezier uit haalde. Mijn zoon inspireerde me en ik kwam op het idee om het zelf ook eens te proberen. En dat viel eigenlijk meteen goed in de smaak.’’

Waarom pedagogisch medewerker bij een kinderopvang?

‘’Als pedagogisch medewerker kan ik alles wat ik leuk vind met elkaar combineren. Mijn passie ligt voornamelijk bij het doorgeven van informatie. Daarom heb ik ook op het VMBO pubers lesgegeven. Maar het leuke aan werken bij een kinderopvang vind ik dat kinderen nog heel veel kunnen én willen leren. Ze staan overal voor open. Dat is bij pubers wel een ander verhaal; die zitten natuurlijk een beetje in hun ‘ik heb nergens zin in’-fase. Alles wat ik weet en kan wil ik delen met anderen. En daarom wil ik kinderen zo jong mogelijk met de wereld in aanraking laten komen. En als jij de kinderen veel geeft, krijg je dat ook dubbel en dwars terug. Je prikkelt ze met alles wat je doet. Ze leren dat zij dat later ook allemaal kunnen. Je inspireert ze.’’

Wat is er zo bijzonder aan werken bij kinderopvang ZON?

‘’Het is heel buitengewoon werk. Je krijgt bij ZON! veel vrijheid en je mag jouw creativiteit de vrije loop laten. Daardoor kan je jouw eigen, unieke stempel op het werk drukken. En juist doordat jij als begeleider de kinderen zo breed op kan leiden, krijg je er ook heel veel voor terug.’’

Wat is de grootste, maar leukste uitdaging?

‘’De mooiste uitdaging vind ik om kinderen te leren om alles zelf te doen. Bij ZON! mogen kinderen zelf oefenen met fruit snijden of crackers smeren, maar af en toe houd ik natuurlijk wel mijn hart vast. Ik heb ook een EHBO-diploma, dus ik weet wat er mis kan gaan. Gelukkig weet ik ook hoe ik het op kan lossen. Echter gaat het natuurlijk niet zomaar mis, want preventief waarschuwen; dat doe ik wel. Ik heb vertrouwen in de vaardigheden van de kinderen, zelfs al op jonge leeftijd en ik wil ze niet beperken. Als kinderen iets niet durven, doen ze het sowieso niet. Ze kennen al heel goed hun eigen grenzen. En de ouders van de kinderen bij ZON! kennen de visie en weten ook wat ze kunnen verwachten.’’

Hoe kan jij jezelf vinden in het pedagogische beleid van ZON?

‘’Ik vind het net als ZON! belangrijk om de kinderen alles zelf te laten ontdekken. Een leuke leermethode is bijvoorbeeld om allemaal spullen op een tafel te gooien, maar nog niet te verklappen wat we met de spullen gaan doen. De kinderen gaan dan eigenlijk vanzelf al aan de slag. Als kinderen het echt niet weten, dan pas kom ik met mijn plan van aanpak. Mijn plan is dus plan B, en hun eigen plan is plan A. Ik vind het altijd erg mooi om te zien wat kinderen zelf bedenken, ik leer zo ook van hun nieuwsgierigheid en fantasie. Ze komen vaak met de meest creatieve oplossingen en verrassingen.’’

Wat zijn andere taken die je uitvoert bij ZON?

‘’Wat niet eigenlijk? Ik mag schilderen, bakfietsen pimpen en nieuwe locaties behangen. Ik ben heel creatief en mijn motto is dan ook dat voor ieder probleem een oplossing is. Daarbij ben ik handig, dus als het konijnenhok kapot is weet iedereen me ook te vinden. Tot slot ben ik een goed luisterend oor. Ik houd ervan om te sparren met mensen en advies te geven. Bij ZON! wordt echt gekeken naar jouw unieke talenten. We hebben voor ieder wat wils in huis.’’

Wat is jouw hoogtepunt van het jaar bij kinderopvang ZON?

‘’Teamuitjes van kinderopvang ZON! zijn echte hoogtepunten. Ik ben een vliegende keep en zit niet vast aan een locatie. Toch word ik altijd warm welkom geheten en collega’s stellen zich bij ZON! echt open naar elkaar. Iedereen durft zich kwetsbaar op te stellen en ik ervaar team en management als een warm, comfortabel bad waar ik altijd terecht kan.’’

Had je een paar jaar geleden gedacht in een kinderopvang terecht te komen?

‘’Nee, sterker nog, ik had er eerst nog nooit aan gedacht! Ik zag bij mijn zoon hoe leuk het was. Ik heb altijd een passie gehad voor tuinieren, schilderen en lesgeven. Maar kwam erachter dat pubers leren schilderen een hele uitdaging is. Jonge kinderen zijn zo enthousiast, ze vinden alles interessant en zijn uitermate leergierig. Toen kwam bij mij een gedachte naar boven ploppen: Misschien is dit wel mijn roeping.’’

 Welk advies zou je geven aan mensen die twijfelen over een carrière bij een kinderopvang?

‘’Joh, loop eens een dagje mee! Ervaar met eigen ogen hoe fijn het is tussen de kinderen. Ik wist ook niet wat het inhield, tot ik meeliep en zag hoe leuk het was. Je kan zelfs je eigen hobby en talent meenemen naar de werkvloer. De beste methode om te weten of een vak je ligt, is om het gewoon eens te proberen.’’

Annemieke Medewerker

Klinkt Annemieke’s verhaal jou als muziek in de oren?

Kinderopvang ZON! is altijd opzoek naar nieuwe duizendpoten die het team kunnen versterken. Heeft het verhaal van Annemieke jou geïnspireerd? Bekijk hier onze vacatures