Menu Bel Zon: 015 82 00 456
Inschrijven

Ik, als man in de kinderopvang? Zeker niet.

‘’Het leukst vind ik om lekker naar buiten te gaan met de kinderen. De natuur in. Over sloten springen, niks is te gek bij ZON! Het voelt vaak niet eens als werken.’’

Rick Wilmer, een 26 jarige sportfanaat, werkt al bijna 6 jaar bij kinderopvang ZON! “Ik begon hier als stagiair, maar groeide al gauw door tot pedagogisch medewerker. Nu mag ik met trots zeggen dat ik locatiemanager (ZON! Natuurlijk) en stagecoördinator ben bij kinderopvang ZON!’’

Hoe ben je bij kinderopvang ZON! terechtgekomen?

“Eigenlijk wilde ik sportdocent worden, maar in het eerste jaar van mijn studie Sportkunde vroeg de eigenaresse van ZON! al of ik wilde stoppen met m’n studie en manager bij haar wilde worden. Ik antwoordde dat ik wel eerst mijn studie af wilde maken. Maar elke keer als ik de directeur tegenkwam in de gangen van onze opvang sprak ze me weer aan: ‘Je komt hier wel werken he’.”

Wat is er zo bijzonder aan werken bij kinderopvang ZON?

‘’Het meest bijzondere vind ik dat het bijna een soort familiebedrijf is, alle collega’s voelen als familie. Zo werken hier bijna 200 medewerkers en ik ken zeker 90%.’’ Volgens Rick is dat met name te danken aan de directeuren die ervoor zorgen dat iedereen goed met elkaar overlegt en samenwerkt. ‘’Zo leren we veel van elkaar en leren we elkaar tegelijkertijd ook heel goed kennen.’’

Daarnaast legt Rick uit hoe hij zich geïnspireerd voelt door de drie pijlers van ZON!: natuur, cultuur en sport. ‘’Al onze locaties zijn gericht op deze pijlers. Sport ligt het dichtst bij mij, dus ik mag de sportieve activiteiten doen. Mindfullness is dan bijvoorbeeld weer minder mijn ding, maar daar is dan een andere collega weer goed in. Zo vullen we elkaar heel goed aan. Iedereen doet vooral waar hij of zij het meeste plezier uithaalt.’’

Waarom heb je ervoor gekozen om pedagogische medewerker bij een kinderopvang te worden? Waarom geen sportdocent?

‘’Als ik iets bedacht heb wat ik graag wil doen met de kinderen, dan kan dat 99 van de 100 keer. Als ik iets gaafs wil huren, als ik naar een voetbalstadion wil, als ik een te gekke sport wil uitproberen met de kinderen, bij ZON! is niks te gek en het kan bijna allemaal. Daarom worden we tussen alle kinderopvangcentra ook gezien als de vreemde eend in de bijt. Juist omdat wij anders zijn dan de rest, bij ons mag meer dan bij andere organisaties. Wij zoeken, uiteraard binnen alle richtlijnen van veiligheid, graag het randje op.”

Mannen in de kinderopvang

Wat is de grootste, maar leukste uitdaging?

‘’Ervoor zorgen dat de kinderen het leuk hebben, elke dag weer. Zeker als de kinderen terugkomen van vakantie is dit soms best een uitdaging, ze kunnen het op zo`n moment lastig vinden om naar de kinderopvang te komen. Dan is het aan ons om ervoor te zorgen dat ze alsnog een hele leuke dag hebben. En die moet eigenlijk zo leuk zijn dat ze helemaal niet meer naar huis willen als hun ouders ze komen halen.’’

Hoe kan jij jezelf vinden in het pedagogische beleid van ZON?

‘’Dat beleid ligt dicht bij mijn eigen visie; ik hou zelf ook van het randje opzoeken. Ik vind het goed dat wij geen digitale apparaten hebben. Laat de kinderen net als wij vroeger deden lekker naar buiten gaan. Daar leren ze het meeste van. Thuis gaan ze waarschijnlijk toch wel achter de PlayStation of iPad zitten, laat ze daarom bij ons dan zo veel mogelijk buitenspelen. Dan ontwikkelen kinderen zich het beste vind ik.’’

Wat zijn andere taken die je uitvoert bij ZON?

“Ik ben ook stagecoördinator. Dat houdt in dat ik met diverse scholen in gesprek ga om er voor te zorgen dat de leukste stagiaires bij ZON! aan de slag gaan. Na een persoonlijk gesprek zoek ik dan een passende locatie. Om een goed beeld van iemand te krijgen, is een van de eerste vragen die ik stel ‘Wat zijn je hobby’s?’ Zo kom ik er snel achter wat iemand leuk vindt om te doen in zijn of haar vrije en welke locatie van ZON! daarbij het beste aansluit.’’

Mannen die werken in de kinderopvang

Wat is jouw hoogtepunt van het jaar bij kinderopvang ZON?

‘’Dat is voor mij zeker weten het zomerkamp. Dan leer je de kinderen het allerbeste kennen. Je bent 24/7 met ze samen en je kan zoveel bijzondere activiteiten organiseren. Lekker naar het bos bijvoorbeeld, waar alles kan, van levend Stratego en speurtochten tot spooktochten.’’

Had je een paar jaar geleden gedacht in een kinderopvang terecht te komen?

“Zeker niet. Ook ik geloofde het vooroordeel dat werken bij een kinderopvang meer bij vrouwen hoort. Nu weet ik wel beter! Bij ons is namelijk zo’n 40% van de medewerkers man.

 Welk advies zou je geven aan mensen die twijfelen over een carrière bij een kinderopvang?

“Als je niet weet welk pad je moet bewandelen, loop een keertje mee. Dan ervaar je zelf hoeveel vrijheid je hier hebt, welke kansen je allemaal krijgt en hoeveel doorgroeimogelijkheden er wel niet zijn. En dat geldt zeker voor mannen, omdat die schaars zijn binnen de kinderopvang. Dus doe jij momenteel bijvoorbeeld een sportopleiding en weet je niet nog niet welke kant je op wilt, laat eens van je horen. Dit kan namelijk super interessant voor je zijn.”

Ook aan de slag bij kinderopvang ZON!?

Heeft het verhaal van Rick je enthousiast gemaakt over kinderopvang ZON!? Dat is goed nieuws. Bij ZON! komen we graag in contact met stoere mensen die er – net als Rick – van houden om lekker met de kinderen naar buiten te gaan. Neem contact op via werkenbij@kinderopvangzon.nl of stuur een berichtje naar 06-16067622 als je een keer wilt langskomen of een dagje wilt meelopen.