Menu Bel Zon: 015 82 00 456
Inschrijven

Even helemaal ZEN bij ZON!

Mindfulness en meditatie, sommige mensen vinden het maar zweverig en vaag. Toch schijnen we er echt zorgelozer en rustiger van te worden. Maar geldt dat ook voor kinderen? Die lijken immers altijd aan te staan en hebben het voortdurend druk met rennen, vliegen, springen, leren en spelen. Maar wat als zij even op pauze willen drukken? Bij ZON! gaan we het liefst lekker naar buiten, maar we vinden het ook belangrijk dat de koters af en toe even tot zichzelf komen. Daarom hebben we bij ZON! een ruimte ingericht voor mindfulness trainingen, waar liefhebbers samen aandacht kunnen geven aan elkaar en aan het ‘nu’.

Verslaafd aan prikkels

We leven in een maatschappij met een extreme hoeveelheid prikkels. Met name door de digitalisering zijn wij volwassenen, maar zeker ook kinderen, continu omringd door aandachttrekkende en tijdrovende prikkels en apparaten. Generaties van nu worden nog net niet geboren met een smartphone in hun hand en de leeftijdsgrenzen voor de Nintendo Switch, TikTok en Instagram lijken steeds lager te worden. Op die manier raken kinderen als het ware verslaafd aan prikkels en daarom zijn ze continu op zoek naar nieuwe hoogtepunten. Door dit zogeheten thrill-seeking worden de kleine hoofden vervolgens aan de lopende band overspoeld met gedachtes en een goed moment om ze te verwerken, ontbreekt.

Om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen, is mindfulness een goed instrument. Mindfulness kan je helpen meer bewust te worden van wat er om je heen gebeurt, wat je ervaart en van wat er in je hoofd omgaat. Het is een manier om de dingen die er om je heen gebeuren, te accepteren zonder er gelijk een oordeel over te vellen.

Het interne weerbericht

Mindfulness helpt kinderen daarnaast ook om beter om te gaan met stress en hun emoties, omdat het helpt bij het ontwikkelen van een betere emotionele regulatie en een betere zelfwaardering. Kinderen leren hoe ze zich bewust worden van hun gevoelens en ze leren hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met teleurstellingen of vervelende situaties.

Een leuke oefening hiervoor is ‘het weerbericht’ waarbij kinderen wordt gevraagd wat voor weer het bij hen binnen is. Regent het? Schijnt de zon? Is het weer onrustig of stabiel; waait het hard? Of is er zelfs sprake van donder en bliksem? Zo leren de kinderen hoe ze naar zichzelf en hun emoties kunnen kijken. En hoe ze hun emoties, op een speelse wijze, kunnen uiten, aan zichzelf en aan elkaar. Door mindfulness kunnen kinderen leren om beter te luisteren naar hun lichaam. En dat kan ze helpen om stress te verminderen en hun energie te herstellen.

FAQ studentenbijbaan in de kinderopvang

Stilzitten als een kikker

Kikkers kunnen heel goed stil zitten, maar voor de meeste kinderen is dit een grote opgave. Er valt zoveel leuks te ontdekken als je buiten bent en binnen met je billen op een stoel is zo saai! Toch moeten de druktemakers het leren om stil te zitten en zich ergens op te concentreren. Kinderen die mindful zijn, kunnen hun aandacht beter vasthouden, beter plannen en hebben een beter geheugenvermogen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Pillen of Chillen’ van Dr. Susan Bögels, gerenommeerd op het gebied van mindfulness en cognitieve therapie.

De mindfulness activiteiten bij ZON! zorgen ervoor dat de kids zich even focussen op het nu, maar nog belangrijker is dat ze het samen doen. Ze luisteren aandachtig naar elkaar of naar de medewerker die op dat moment de mindfulness coach is. Want waar deze drukke maatschappij voor prikkels zorgt, zorgt het ook voor steeds minder oprechte aandacht en communicatie voor elkaar. We communiceren steeds meer digitaal, maar bij ZON! willen we met mindfulness ervoor zorgen dat het kind zich – juist in deze digitale tijden – echt gezien, gehoord en begrepen voelt.

Kinderopvang ZON! Thuis

Superkrachten voor je hoofd

Al met al zijn er vele verschillende voordelen voor het werken met mindfulness bij kinderen. Het helpt hen om tot rust te komen, hun emoties beter te reguleren en hun cognitieve prestaties te verbeteren. Ze leren als het ware om de baas te zijn van hun eigen hoofd en gedachten en ontwikkelen zo hun eigen mentale superkrachten. Ingewikkeld hoeft het niet eens te zijn, want mindfulness kan overal; tijdens het eten, in het knutselatelier of gewoon buiten.

Ben jij geïnteresseerd in mindfulness, maar ook in kinderen en zou je het leuk vinden om het team van ZON! te komen versterken? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste kindercoaches of yogadocenten die met hun eigen superkrachten de kids iets willen bijbrengen. Mail naar werkenbij@kinderopvangzon.nl of kijk op onze website voor de openstaande vacatures. Wie weet zien we jou binnenkort op een van onze locaties!